zaterdag 28 mei 2011

Chocolade, wàt een ontdekking!

Wij zijn in onze tijd de oude Azteken veel dank verschuldigd voor hun verering van de cacaoboon.
Ze hadden zelfs een godheid (Quetzalquatl) die over 'het voedsel van de goden' waakte.
Chocolatl, de warme drank uit geroosterde cacaobonen, pepers en paprikapoeder (of vanille of piment) aangelengd met heet water, was de geliefde drank van keizer Montezuma.
Het geeft een goed gevoel door een lage concentratie werkzame stoffen zoals serotonine, cafeïne en endorfine die invloed op de hersenen hebben.
Hierdoor wordt ook het genotscentrum geprikkeld, dus wat wil je nog meer??

In de huidige tijd teruggekomen was het in 1828 de Nederlander van Houten die een manier bedacht om de vetten (de cacaoboter) van de cacaomassa te scheiden waardoor de productie goedkoper werd en uiteindelijk de chocolade voor iedereen bereikbaar werd.
Door een veelheid aan smaken en stoffen is er een keur aan combinatiemogelijkheden ontstaan waarmee we in de drankenwereld kunnen spelen.
Pure chocolade geeft een mooie smaak in combinatie met krachtige rode wijn, maar ook met whisky en rode port.

Daarover wil ik het volgende lekkere nieuwtje aan u meegeven: Het van origine Nederlandse porthuis Niepoort heeft in samenwerking met een Belgisch chocolade atelier een speciale chocolade laten maken om bij hun ruby types port te passen!
De flikken (20 in een fraai doosje) zijn van 76 % cacao gemaakt waarin een beetje gemalen witte peper en gemalen espressokoffie bonen verwerkt zijn.
Het bittertje van de cacao, de licht kruidige smaak van het pepertje en de knapperige aromatische sensatie van de koffieboon sluiten naadloos aan bij de krachtige, rijke zoete smaak en het tanninebitterje van de jonge ports.
De beste combinatie is met Ruby, Late Bottled Vintage en Vintage port in zijn jonge jaren.

Overigens hebben we tijdens meerdere proeverijen proefondervindelijk vastgesteld dat het met smaakrijke intense whisky's ook voortreffelijk samen gaat...
U kunt bij ons doosjes flikken kopen om deze ervaring thuis ook te kunnen hebben (en natuurlijk hebben we ook al het vloeibare goeds ter begeleiding...)

Met vriendelijke groeten,  

Bart.

P.S. Kijk voor ons proefprogramma ook even op onze website: http://www.peperkamp-wijnen.nl/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten