vrijdag 20 mei 2011

'Suiker' in je wijnfles? Geen zorgen, het is wijnsteen...

Soms kan het voorkomen dat er in je fles wijn een laagje heldere kristallen zit dat wel wat op suiker lijkt.
Je vraagt je misschien af waarom dat er in zit en of de wijn nog wel goed is.
Maak je vooral geen zorgen, het is eigenlijk een goed teken.

In reactie met kalium vormt het (van nature in het sap aanwezige) wijnsteenzuur kristallen, de zogenoemde wijnsteen, wanneer de wijn aan grote temperatuurschommelingen bloot heeft gestaan.
Dit heeft geen enkel effect op de kwaliteit van de wijn en geeft geen geur of smaak af.

Het kan ontstaan bij wijnen die een langzame gisting op lage temperatuur hebben gehad en koud op fles gaan om zoveel mogelijk aroma in de fles te vangen.
Als de wijn geen tijd heeft gekregen voor botteling om de kristallen te laten neerslaan in het vat of de tank slaan ze dus neer in de fles.
Ook kan het neerslaan bij sterk wisselende temperaturen bijvoorbeeld als een jonge wijn uit een warme omgeving naar ons koude noorden wordt gereden en meerdere dagen in een koude vrachtwagen doorbrengt in winterse omstandigheden.

In Duitsland en de Elzas wordt vaak eerst gekeken of er wel kristallen in de fles zitten ten teken dat hij koel bewaard is geweest!
Als je hiervan op de hoogte bent zie je dus de voordelen van zo'n indicator.
Let even op met het uitschenken van het laatste beetje (het knarst anders wat tussen je tanden...) en het is gewoon genieten.

Voor ons is het wel fijn dat vooral horeca ondernemers liever geen flessen met wijnsteenzuur hebben, want zo krijgen we soms leuke partijtjes wijn aangeboden voor zeer scherpe prijzen!
Vraag eens naar de Paiara uit Apulië in Zuid Italië waarvan we een partijtje verkopen voor een interessante prijs vanwege, u raadt het al, wijnsteen! Jippie!!!
Sla je slag en geniet met volle teugen van deze leuke aanbieding.
De wijn is gemaakt van de lokale Bombino bianco, aangevuld met wat Chardonnay en die combinatie geeft een frisse opwekkend droge wijn met een sappig fruittoontje.
Een heerlijk glas zomerwijn als aperitief of bij lichte visschotels, salades en mosselen uit het pannetje...

Sla je slag en geniet met volle teugen van deze leuke aanbieding.
Voor prijs en meer informatie bent u welkom in de winkel of neem contact op via de e-mail: info@peperkamp-wijnen.nl


Met vriendelijke groeten ,


Bart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten