donderdag 9 juni 2011

HA, de NIEUWE HARING is er!!!

Veel spannender dan de nieuwe Beaujolais is elk jaar de komst van de NIEUWE HARING.
Deze week was het zover: 07 juni 2011 was de grote dag dat het eerste vaatje traditiegetrouw in Scheveningen geveild werd ten bate van een goed doel (dit jaar Jantje Beton).
Vooraf zijn er reeds zeer gunstige berichten gestuurd over de te verwachten kwaliteit.
Zo is het vetgehalte hoog door zonnig weer en de grote hoeveelheid plankton voor de haringen die dat oplevert.
MMMMMM!!!!!

Naast happen aan de kraam kun je op nog heel veel andere manieren van een harinkje genieten, maar het mooiste is dat natuurlijk vergezeld van een lekker glaasje...
Verrassend smakelijk is een koel glas Manzanilla sherry, zoals de uiterst delicate 'La Guita'.
Afkomstig van de blinkend witte krijtgronden in Andalusië, die de wijn een knisperfrisse mineraalrijke smaak meegeven, is het een feest in het glas.

Een andere fijne combinatie kun je maken met een strakdroge Picpoul de Pinet, een heerlijke witte wijn uit de Languedoc die bij uitstek geschikt is bij vis, schaal- en schelpdieren.
Voldroog met een licht 'ziltje' valt deze wijn precies op zijn plek bij een mooie haring.

Laten we de 'viswijn-bij-uitstek' Muscadet niet vergeten: een klassieke liefhebberswijn is de Cuvée 'M' van de gebroeders Couillaud.
Deze wijn wordt alleen gemaakt van zeer oude stokken afkomstig uit een speciale wijngaard.
Hij rijpte 33 maanden op zijn bezinksel (in roestvrij stalen tanks met temperatuurcontrole) waardoor hij zijn rijke complexe smaak ten volle kon ontwikkelen.
Naast cuvée 'M' is er de biologische 'Les Gautronnières' van Jean-Jacques en Rémy Bonnet en de wat eenvoudiger maar zeer smakelijke Château de la Bigotière.

Traditioneel is Akvavit of Korenwijn een mooie combinatie.
Akvavit is een distillaat van granen en aardappelen wat zijn kenmerkende smaak krijgt door toevoeging van karwijzaad (kummel) en een aantal andere kruiden.
De Jubilæums Akvavit van het Deense Aalborg heeft een zeer verfijnde smaak door het gebruik van venkelzaad en dille.
Veel varianten worden kortere of langere tijd op houten vaten gerijpt om alle smaken tot een geheel samen te smeden.
Niet alleen in Scandinavië wordt akvavit gemaakt, ook in het Duitse Sleeswijk-Holstein (dat vroeger bij het Deense koninkrijk heeft gehoord) wordt al sinds 1738 de bekende Bommerlunder gestookt.
Akvavits moeten altijd ijskoud geserveerd worden om volledig tot hun recht te komen.
Naast bovengenoemde merken hebben we ook Brucker en de bekende Linie akvavit uit Noorwegen die in het vat aan boord van zeeschepen tweemaal de evenaar oversteekt alvorens terug in Noorwegen op fles te gaan.
Zeer speciaal en lèkker....!

Onze 'eigen' Korenwijn is een type jenever dat minstens voor 51 % uit moutwijn bestaat en dus 4 x gedistilleerd is.
Subtiele kruiding met (uiteraard) jeneverbessen en een rijping op vaten geven een geweldig drankje dat prima werkt bij de Hollandse Nieuwe.
We hebben meer dan 12 verschillende Korenwijnen in diverse leeftijden tot 20 jaar oud zodat er genoeg te kiezen valt.

Om uw keuze meteen aan een proef te onderwerpen staat er bij ons aan de overkant een Haringkraam...!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten