dinsdag 10 mei 2011

Eindelijk weer een klassieke Geuze, Kriek en Framboise in het assortiment!

Zo, het heeft even geduurd maar nu is bij Peperkamp een kleine serie klassieke bieren te koop voor de ware liefhebber en de ontluikende enthousiasteling: Geuze, Kriek en Framboise van brouwerij Boon uit Lembeek.

Geuze is een bier dat een spontane vergisting ondergaat.
Dit verschijnsel treedt alleen op in de vallei van het riviertje de Senne in de stad Brussel en de directe omgeving.
Het vergiste bier wordt hier Lambiek genoemd (verbastering van de naam Lembeek) en de geuze van Boon wordt samengesteld uit Lambieken die gemiddeld 2 jaar op eiken vaten hebben gerijpt.
Het bier is zurig van smaak en heeft een stevige schuimkraag, ook is het vrij bitter door de hoeveelheid hop die gebruikt wordt bij het brouwen.
Dit alles maakt het een uitmuntend bewaarbier waarbij je in dit geval een op de fles aangegeven houdbaarheid aantreft van 20 (!) jaar.
Dit bier is voortreffelijk bij brood met pittige kazen, stoofgerechten met varkensvlees en visgerechten.

Omdat de zure smaak niet iedereen aanstaat zijn er in de loop de tijd varianten uitgekomen met rijp fruit,  zoals de Framboise en de Kriek.
Meestal zijn deze smaken afkomstig van vers vruchtensap, traditiegetrouw worden de vruchten zelf in het bier getrokken.
Dit is bewerkelijker, maar levert een hogere smaakintensiteit op en dit zal de liefhebber zeker aanspreken.
Vroeger werd Kriek (en ook Framboise) door cafébazen zelf bereid in eigen kelder door het fruit in een gekocht vat van de brouwerij te laten trekken en direct uit het vat te tappen.
Dat is natuurlijk heel speciaal en af en toe kom je dit in België nog wel tegen.
Tegenwoordig bottelen de brouwers het zelf voor de export.

Boon Kriek wordt gemaakt van 6 maanden oude lambiek waar de kersen nog 6 maanden op trekken, zo een tweede gisting opwekkend en als eindresultaat een helderrood friszoet, rins en schuimloos bier.
Dit overigens goed te bewaren en zal pas na 5 jaar zijn fruitige aroma verliezen!
Overigens is de smaak het meest intens vanaf 2 tot 3 jaar na het brouwen.
De Framboise wordt op dezelfde manier bereid en beide soorten worden met wat suiker en zoetstof aangezoet om het fruitkarakter te benadrukken.
Beide fruitbieren zijn ultieme zomerbieren met echte smaak en karakter.
Ga er maar eens goed voor zitten en geniet!
Vanaf nu verkrijgbaar bij Peperkamp, samen met een aantal andere speciale nieuwe aanwinsten.
Daarover later meer.


,.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten