zaterdag 18 juni 2011

Wijn van oude stokken of 'stok-oude' wijn?

Soms zie je op een fles een extra aanduiding als 'Cuvée Vieilles Vignes' of 'Old Vine...' en dan is de vraag wat dat dan voor extra's aan die wijn toevoegt waardoor hij duurder is dan de gewone wijn.

Het zit zo: een druivenstok blijft gedurende zijn hele leven met zijn wortels doorgroeien.
De wortels gaan steeds dieper door diverse grondlagen en nemen zo meer en meer verschillende mineralen en verbindingen op uit de aarde.
Het in leven houden van dat grote wortelgestel kost de plant veel energie waardoor er minder overblijft om vrucht te dragen.
Kortom: die steeds groeiende hoeveelheid smaakstoffen komen dus in een steeds kleinere hoeveelheid druiven terecht en geven dus jaar na jaar een intensere wijn, zonder dat er kunstgrepen aan te pas hoeven komen!
Deze lage opbrengst verklaart dus de vaak wat hogere prijs van zo'n oude stokken wijn.

Er is helaas geen regel voor het geven van de titel 'Vieilles Vignes', dus in sommige gevallen wordt dit al gebruikt vanaf 20 jaar oud (eigenlijk net in volle productie) maar een betere indicatie zou zijn vanaf 50 jaar.
Degenen die de échte oude stokken hebben vermelden meestal wel (en met trots) hoe oud die zijn.
In Australië komen in de Barossa vallei nog wijngaarden voor die in 1843 geplant zijn en van die druiven wordt ook nog wijn gemaakt!
Langmeil winery's 'The Freedom 1843' Shiraz van de oogst 2008 is zo'n bijzondere wijn van die oorspronkelijke stokken die nog in uiterst kleine oplage gemaakt wordt.
Donker, intens en rijk, met een heel complexe geur die pas loskomt na een tijd open te hebben gestaan is dit duidelijk een bijzondere wijn voor een speciale gelegenheid.

In Spanje staan ook veel wijngaarden met oude stokken, een overblijfsel uit arme tijden toen er gewoonweg geen geld was voor het herplanten van de wijngaarden.
Met voortschrijdend inzicht zijn veel van die oude stokken van de bulldozer gered en leveren ze de basis voor fantastische wijnen die nog heel betaalbaar blijven!
Kom je licht maar eens opsteken en verbaas je over wat er allemaal mogelijk is en ga op avontuur door de tijd.
Wijn van zulke oude stokken is eigenlijk een slok vloeibare geschiedenis...

In de winkel hebben we meerdere wijnen van oude en extreem oude stokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten