woensdag 8 februari 2012


Genieten van de charmes van rijpe Bordeaux: bij Peperkamp kan het nog!

De wijnen uit de Bordeauxstreek hebben reeds lang grote bekendheid en dank zij hun uitmuntende eigenschappen aan tafel blijven ze ongekend populair.
Het charmante van een goede Bordeaux is gelegen in zijn relatief lage alcoholgehalte in combinatie met frisheid en smaakintensiteit waardoor zij zich bij uitstek aan tafel laten genieten.

Vroeger waren de wijnen uit de streek geroemd om hun lange bewaarmogelijkheid 
( meestal moest je vanwege de hardheid er ook zeker 10 jaar afblijven tot ze drinkbaar werden...) en zo werden vaak kelders gevuld voor volgende generaties.
Veel mensen hebben dus Bordeaux gedronken die volledig rijp was en al zijn complexiteit van de ouderdom kon laten schitteren in het glas.
Helaas is het zo dat tegenwoordig bijna geen enkel woonhuis nog een kelder heeft en men ook niet meer het geduld (en het geld) heeft om wijn jaren weg te leggen.
Bordeaux wordt dus nu meer gemaakt om eerder op dronk te zijn, met meer fruit, later geplukte druiven met meer suikers en dus een hoger alcoholgehalte en rijpere (lees: zachtere) tannines.
De wijnen worden dus toegankelijker en eerder drinkbaar.
Zo verliezen we langzaam het referentiekader voor wat een rijpe Bordeaux moet zijn.

In de winkel van Paul Peperkamp liggen nog vele jaargangen van de meeste types Bordeaux uit diverse decennia (!), zo kunnen geïnteresseerden en liefhebbers hun referentiekader bijstellen.
De prijzen van Bordeaux zijn meestal wel een hinderpaal en soms zelfs het enige dat uitzonderlijk is aan sommige wijnen.
Hieraan doen wij niet mee, want het is leuker om kwaliteit te vinden voor een reëele prijs dan voor heel veel geld goede wijn te kopen...
Kom dus gewoon eens kijken wat er te krijgen is en ga op avontuur door de kelder van Peperkamp!

Tot ziens in de winkel.

Paul en Bart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten